Sub conducerea PNL, numărul angajaților la stat a crescut

Iulian Iacobescu

Presa economică din România face publice cifrele dezastrului actualei guvernări, care se bătea cu pumnii în piept că reduce numărul de ministere și, implicit, de angajați la stat.

Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Profit.ro informează că numărul angajaților din sistemul de stat a crescut cu aproape 5.300 în primele trei luni de la schimbarea guvernării PSD cu un Executiv susținut de PNL.

Numărul total de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns la 1,241 milioane în ianuarie, comparativ cu 1,236 milioane în octombrie. Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă, din partea PSD, a fost înlocuit cu un guvern condus de Ludovic Orban, președintele PNL, în primele zile din luna noiembrie. Informațiile pe luna ianuarie reprezintă cele mai recente date transmise de Ministerul Finanțelor pe această temă. 

Marea majoritatea posturilor în plus, 3771, din cele 5.283 de posturi, sunt în administrația centrală, unde Guvernul își exercită controlul direct, iar 1.512 posturi au fost ocupate suplimentar în administrația locală, în aparatul primăriilor.

Guvernul PNL a recurs și la o reorganizare a ministerelor în primă etapă, scopul declarat fiind de a reduce aparatul birocratic, astfel că pentru unele ministere care au fost comasate, noile date nu sunt comparabile cu situația existentă până la final de octombrie. Alte instituții au rămas în aceeași situație, iar principalele categorii, Administrație publică centrală (Instituții finanțate integral din bugetul de stat, Instituții finanțate integral din bugetele asigurărilor sociale, Instituții subvenționate din bugetul de stat și bugetul asig. pt. șomaj, Instituții finanțate integral din venituri proprii) și Administrație publică locală (Instituții finanțate integral din bugetele locale, Instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii), pot fi comparate, susține profit.ro.

Sursa citată dă ca exemplu ANAF, unde deși s-a făcut reorganizarea nu s-a redus numărul de angajați. Prin HG au fost desființate 2000 de posturi de execuție din ANAF, dar ele erau oricum neocupate. Înainte de HG, ANAF avea 27.500 de posturi bugetate, din care aproximativ 24.000 ocupate și cam 3500 vacante. Din cele 3.500 de posturi vacante, Guvernul a eliminat 2.000, astfel că au mai rămas în jur de 1.500.

Noile date de la Ministerul Finanțelor vin în contextul în care sectorul privat, cel care generează taxe și impozite la buget, este lovit puternic de restricțiile necesare pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Profit.ro subliniază că restructurarea aparatului de stat nu trebuie să vizeze reducerea numărului de angajați din sectorul public, ci eficientizarea administrației și sectorului bugetar, prin debirocratizare și eliminarea de agenții, instituții și altele acolo unde se poate, dar și întărirea prin modernizare și chiar angajări a structurilor necesare pentru funcționarea optimă a statului. 

Tocmai de aceea, este greu de explicat de ce în sistemul sanitar a scăzut numărul angajaților cu peste 1.000. Precizăm să sistemul de sănătate a fost mult timp subfinanțat și apoi, chiar dacă s-au mprit salariile, investițiile în echipamente și spitale moderne sunt departe de ceea ce este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *