Stare de urgență. Iohannis trebuie să răspundă, celebru avocat, acuzație de necosntituționalitate

Iulian Iacobescu

Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului, susține că decretul dat de președintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României este neconstituțional.

În opinia constituționalistului, art 4 din OUG 1/99 spune că stare de urgență, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție, iar art. 53, alin 1 din Constituție precizează clar că limitarea exercitării unor drepturi trebuia să fie făcută prin lege, nu prin decret al președintelui.

Mai mult, Gheorghe Iancu a explicat că Iohannis trebuia să dea un decret de două rânduri și apoi Parlamentul trebuia să stabilească care sunt drepturile fundamentale care sunt restrânse în exercitare.

„Primul decret privind instituirea stării de urgență în România, dat de președintele Klaus Iohannis, este neconstituțional. Art 4 din OUG 1/99 spune că cele două stări, de asediu sau de urgență, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție.

Art. 53, alin 1 din Constituție spune că limitarea exercitării unor drepturi trebuie să fie făcută prin lege, nu prin decret al președintelui. E cu totul altceva. Nu m-a întrebat nimeni de treaba asta până acum. Totul s-a făcut ilegal, trebuia să fie implicat Parlamentul. Trebuia să dea un decret de două rânduri și apoi Parlamentul trebuia să stabilească care sunt drepturile fundamentale care sunt restrânse în exercitare, nu președintele. Asta se numește dictatură. Mă tot întreb ce consilieri poate să aibă președintele la Cotroceni.

Efectele decretului nu au nicio noimă. În conținut nu avea voie să cuprindă cele 8 drepturi fundamentale care sunt restrâns în exercitare. Asa se făcea doar prin lege. Constituția spune spune clar.

 Președintele trebuia să declare starea de urgență prin decret și apoi Parlamentul stabilea care sunt drepturile care sunt drepturile care se restrâng în exercitare. Așa se face. Nu este prevăzut nicăieri dacă se atacă și unde se atacă acest decret. De aceea exercitarea unor drepturi trebuie făcută prin lege, pentru că acea lege se poate ataca la Curtea Contituțională. Acest decret nu se poate ataca nicăieri. Eu mă aștept să iască scandal. Dacă iese scandal atunci nu mai poți face nimic și președintele trebuie să își dea demisia. A ținut în casă o lună de zile oameni care trebuia să meargă pe afară”, a declarat constituționalistul Gheorghe Iancu potrivit psnews.ro.

Reamintim că, săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a declarat că va fi necesară prelungirea stării de urgență cu încă o lună, iar decretul urmează să fie dat la începutul acestei săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *