Soviani: ”În România există cea mai mare marjă de dobândă, Isarescu și BNR confirmând prin pasivitate că doresc și reușesc menținerea poverii bancare pentru populație și companii, în plină pandemie”

Iulian Iacobescu

Cunoscutul jurnalist Radu Teodoor Soviani arată, cu cifre, cât de mare este povara creditelor pentru români, comparativ cu alte state europene și lansează un atac dur la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, amintind de faptul că acesta a turnat la Securitate.

”Banca Centrala a Poloniei tocmai a redus dobanda cheie la minimul istoric 0,1%, in linie cu dobanda din Marea Britanie si cu cea din zona Euro. Este a treia reducere consecutiva de la debutul crizei COVID, Banca Centrala a Poloniei (condusa de un fost membru Solidaritatea inainte de 1989) reducand dobanda cheie intai de la 1,5% la 1%, apoi la 0,5% si acum, dupa o noua reducere de 0,4 puncte procentuale la 0,1%. Banca Nationala A Romaniei, condusa de un fost turnator la Securitate mentine rata de dobanda la 2% (mai ridicata decat minimul istoric de 1,75%), tot in premiera pentru o banca centrala, BNR manipuland in sus ratele de dobanda din piata anterior reducerii din martie de la 2,5% la 2%. Asta este diferenta dintre Solidaritatea (Polonia) si Securitatea (Romania). Dobanda cheie a bancii centrale este cea care dă semnalul scumpirii/ieftinirii creditelor. Cu cat dobanda cheie este mai jos, cu atat dobanzile la credite (povara pentru populatie si companii scade), o dobanda la minim istoric inducand si oarecum fortand bancile comerciale sa reduca si marja din activitatea de creditare. In Romania exista cea mai mare marja de dobanda (5 puncte procentuale, spre deosebire de mai putin de 1% in zona Euro), in esenta, Isarescu si BNR confirmand prin pasivitate ca doresc si reusesc mentinerea poverii bancare pentru popualtie si companii, in plina pandemie si tintind interesele actionarilor bancilor comerciale (profitul). Cu alte cuvinte, astăzi, un membru al Sindicatului Solidaritatea din Polonia (înainte de 1989), în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Poloniei, țară non-Euro, a scăzut dobânda cheie la 0,1%. #totulpentrupopulatie. În România, colaboratorul securității comuniste din postura de turnător, în funcția de guvernator al Băncii Naționale A României, face ce știe cel mai bine: #nimicpentrupopulație #totulpentruacoperite. Sursa foto: pressone – notă olografă a sursei Securității Manole, cunoscut și ca Academician Mugur Isărescu, din decembrie 1987”, a scris Soviani.

Banca Centrala a Poloniei tocmai a redus dobanda cheie la minimul istoric 0,1%, in linie cu dobanda din Marea Britanie…

Publicată de Radu Teodor Soviani pe Joi, 28 mai 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *