Sergiu-Marian Bordea-Ştefan, om de succes: din vameș, șef la ANAF! Unchiul e ministrul ”Grindă”

Iulian Iacobescu

Cine ar fi crezut că Sergiu-Marian Bordea Ștefan, un lucrător vamal oarecare de la Focșani, ajunge șef al Finanțelor la Galați?

Nu vă gândiți că omul a reușit prin studii și muncă intensă să avanseze în carieră, pentru că vă înșelați. Sergiu-Marian Bordea-Ştefan nu a dat nici un fel de concurs. El a fost numit şef al Finanţelor de la Galaţi, iar a doua zi de la această numire a fost promovat, tot fără concurs, director general adjunct la Fisc pentru regiunea sud-est a ţării.

Începutul lui 2020 l-a prins pe Sergiu-Marian Bordea-Ştefan simplu inspector vamal la Biroul Vamal de Interior (BVI) Vrancea (instituţie subordonată Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, care are în subordine fiscul şi vămile din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Brăila, Constanţa), iar în doar două zile a reuşit două promovări absolut spectaculoase.

Ziua Păcălelilor a fost cu noroc pentru Sergiu-Marian Bordea-Ştefan care, printr-un ordin semnat de şefa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a fost numit, fără concurs, director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi, în locul unei persoane care ocupase postul respectiv în urmă cu doar trei luni, tot cu delegaţie.

A doua zi, proaspătul director a mai avut parte de o promovare, tot fără concurs, de data aceasta pe funcţia de director general adjunct al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi.

Potrivit informațiilor apărute în presă, în cele 24 de ore cât a fost șef al instituției, Sergiu-Marian Bordea-Ştefan nu a fost văzut de nimeni la muncă . Mai exact, numirea sa a avut rol de trambulină, fiindcă, în caz contrar, nu ar fi putut fi pus director adjunct la direcția regională.

Dincolo de ”profesionalismul” său, Sergiu-Marian Bordea-Ştefan este membru PNL – se putea altfel? – iar numele său a fost pe lista de candidați a acestui partid, la la alegerile din 2016, la Consiliul Local al comunei Milcovul (judeţul Vrancea). De asemenea, soţia proaspătului director al finanţelor din sud-estul României este nepoată de frate a ministrului Dezvoltării, Ion Ştefan (cunoscut şi drept „ministrul grindă”, după scandalul cu declararea fiscală incorectă a suprafeţei vilei în care locuieşte), ea fiind angajată ca jurist la firma de transporturi a acestuia (Balcanic Prod SRL Focşani).

Potrivit declarației de avere din mai 2019, ultima disponibilă pe site-ul ANAF, aceasta are nouă terenuri pe raza judeţului Vrancea, toate dobândite prin cumpărare, în perioada 2012-2016. Prin acestea se numără patru terenuri intravilan (două în Focşani, de 610 mp şi 2.321 mp, şi câte unul în Vidra şi Valea Sării, de 1.507 mp, respectiv 500 mp) şi cinci loturi agricole (la Putna Seacă, Răstoaca, Milcovul şi Slobozia Ciorăşti), însumând circa 55.000 mp.

Deși casa de locuit a familiei este la Valea Sării, aceasta mai are un apartament cu două camere în București – cumpărat cu banii jos în 1998, care e închiriat.

Potrivit declarației de avere, veniturile obținute din chirie sunt de 200 de lei pe lună, deși în zona respectivă chiria ajunge la 220-250 de euro lunar.

Interesant este că numirea lui Sergiu-Marian Bordea-Ştefan la şefia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi nu este singura mişcare de personal regională pe filiera Vrancea-PNL-Ion Ştefan. Și aceasta pentru că, în data de 7 mai 2020, la conducerea Regionalei CFR Galaţi a fost numit Sorin Mihăilescu. Până atunci, omul fusese șef la Regulatorul de Circulaţie CFR Adjud. Mihăilescu este membru PNL şi este prieten şi cumătru cu ministrul Ion Ştefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *