Scandal între medici, acuzații grave: ”La noi, medicii încurajează indirect ieșirea din case de Paște”

Iulian Iacobescu

Problema mersului la biserică de Paște stârnește scandal în rândul medicilor, aceștia acuzândușse reciproc de instigare la nesupunerea respectării ordonanțelor militare care ne cer să stăm acasă.

Un medic a scris, în grupul de Facebook intitulat ”Medici gata de orice! 🙂 be smart, be open, be a doctor, be you” că vede doctori care sunt nemulțumiți de faptul că nu se permite accesul creștinilor în biserică și susține că se teme de medici care pun mai presus convingerile religioase.

”Zilele acestea mă fac să îmi ridic mari întrebări, citind postările sau comentariile unor colegi.
Oare cum se împacă știința, medicina, cu religiozitatea extremă, exagerată?

Văd medici, așa ziși credincioși, care sunt nemulțumiți că nu se permite accesul creștinilor de Paște la biserică, deși majoritatea țărilor fie predominant ortodoxe, fie catolice, au bisericile închise. Ca de obicei, statutul țării noastre, profund înapoiate, se dovedește a fi unul mai special. La noi medicii încurajează indirect ieșirea din casă de Paște, făcând comparații ridicole cu mersul la magazin, pentru procurarea bunurilor necesare urgent, așa cum se recomandă deja de ceva vreme. Prin comparație, susțin că la supermarket este permis oamenilor să se îmbulzească, dar în schimb când vine vorba despre Sfânta Lumină de Paști nu este permis ca persoanele credincioase să iasă din casă și să o primească într-un mod sau altul.

Păi, în viziunea mea un medic ar trebui să fie logic, cerebral, să gândească orice situație cu implicație medicală în baza cunoștințelor dovedite pe care se presupune că le-a acumulat în atâția și atâția ani. Care e logica de a compara cu situația din supermarketuri pe care o vedem uneori expusă la tv, când se produce o aglomerație pentru că toată lumea vrea să cumpere? Oare nu e asta cea mai bună dovadă că oamenii sunt incontrolabili și cei mai mulți dintre ei nu sunt capabili să respecte regulile și recomandările?

Personal, mi-e teamă de un medic care pune convingerile bisericești mai presus de orice a învățat în școală. Mă face să mă întreb ce alte convingeri personale ar considera mai importante decât viața pacientului său.

Ahhh, dar bineînțeles că acești medici care instigă și propagă pe facebook asemena lucruri nu sunt aceia care în momentul de față îngrijesc în spitale pacienți grav infectați cu COVID-19, riscând să se îmbolnăvească pe ei înșiși sau chiar să moară. Nu, ei nu ar suferi direct consecințele unor acțiuni total iresponsabile care s-ar putea întâmpla zilele astea și care s-ar putea solda cu o creștere alarmantă a cazurilor de infectare, dar și de morți. Sau cel puțin așa e în mintea lor tulbure, pentru că în realitate toți suntem și vom fi afectați de orice creștere sau prelungire a crizei.
În cazul ăsta, mi-aș fi dorit ca, în ciuda propriilor convingeri religioase, acești medici să tacă din respect pentru efortul colegilor de breaslă pe care ar trebui să îi ajute măcar prin ideile pe care le propagă public, dacă momentan nu pot face mai mult. Să tacă pentru ca noi restul să nu ne simțim rușinați cu asemenea colegi. Să tacă pentru ca cetățenii să înțeleagă mesajul potrivit și unitar al autorităților și al tuturor categoriilor direct implicate în managementul pandemiei.

Să avem un Paște care să ne lumineze nu doar sufletele, ci și mintea! 🙌
#stămacasă sau #lalucru”, a scris medicul.

https://www.facebook.com/groups/medicigatadeorice/permalink/2946901138887814/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *