Satu Mare, pe mâna unui traficant de influență și a unui traficant de țigări

La finele anului trecut, noul și marele PNL l-a proțăpit, pentru a treia oară în ultimii 15 ani, în funcția de prefect al județului Satu Mare, pe Radu Bud, cunoscut drept un practician al traficului de influență, iar recent l-a desemnat candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare pe Adrian Cozma, cu privire la care există suspiciuni că ar fi fost implicat în traficul cu țigări. Amândoi sunt cunoscuți în Satu Mare drept băieți de bani gata, cu mult tupeu și cu tot felul de fițe (automobile, motociclete, cai de rasă). Bud face parte din garda mai veche a PNL, iar Cozma a fost un membru înfocat al PDL până la fuziunea celor două partide, după care a avut o ascensiune rapidă în noul PNL. Din decembrie 2019, cei doi conduc și controlează împreună județul Satu Mare în numele Guvernului PNL, prefectul Radu Bud numindu-l pe Adrian Cozma directorul sau de cabinet. Amândoi sunt strâns legați și controlați de versatul și verosul politician Vasile Blaga, fost lider al PDL și al PNL, actualmente europarlamentar.

Afacerist defect, de 3 x prefect

Prefectul Radu Bud este de profesie inginer, iar, după absolvirea facultății, tatăl său i-a aranjat un post călduț la filiala ACR (Automobil Club Român) din Satu Mare, care era condusă de un colonel de securitate în rezervă. Tatăl prefectului Bud a fost un om influent și înstărit din regimul comunist, fiind administratorul celei mai mari mori din județ. După Revoluție a deținut una dintre primele și cele mai mari firme de panificație din Satu Mare, Prod Pan, la care și-a angajat fiul care a luat-o politic pe urmele Brătienilor, întrăți în istorie și cu deviza „Prin noi înșine”. Firma a intrat în faliment după ce frâiele acesteia au fost preluate de odrasla liberală. Radu Bud a dat chix și cu firma să personală, Eurocar, care a fost dealer la Satu Mare pentru marca de autoturisme Citroen, al cărei reprezentant în România era fostul lider și premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, cu care a fost în relații de amiciție. În 2004, și-a încercat norocul în politică, candidând din partea PNL pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare, dar a fost înfrânt de candidatul UDMR. După câteva luni, respectiv în ianuarie 2005, a fost numit prefect al județului Satu Mare de către amicul premier Călin Popescu Tăriceanu, exercitând această funcție până în ianuarie 2009. În această perioadă, nu s-a remarcat decât prin promovarea în diverse funcții a unor rude și prieteni apropiați. De exemplu, în funcția de șef al Corpului de control al prefectului l-a numit pe unchiul sau Alexandru Molnar, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție, iar în funcția de director al Direcției Silvice l-a propulsat pe nepotul său, Daniel Dragoș. Consilierii săi de baza au devenit doi amici de fițe automobilistice, unul fiu de chestor de poliție, iar celălalt fiu al unui fost director al Spitalului Județean.

După eliberarea din funcția de prefect, Radu Bud nu s-a mai întors în afaceri, ci a preferat un post călduț de inspector guvernamental, cu atribuții pe județele Satu Mare și Sălaj, în care a frecat mai mult mentă, beneficiind de un salariu similar cu cel de prefect. După 6 ani, la începutul anului 2015 a fost numit din nou prefect al județului Satu Mare, de dată această de către premierul Dacian Cioloș, cu care s-a împrietenit în cursul primului mandat de prefect, când acesta a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În acest mandat s-a remarcat doar prin scandalul creat prin intervențiile directe la ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și la directorul general al Romsilva în vederea numirii unui amic de-al sau în funcția de șef al Direcției Silvice Satu Mare, solicitare care i-a fost respinsă categoric de către ambii demnitari. După un an a fost eliberat, iar din funcție și a revenit pe postul călduț și bine plătit de inspector guvernamental, până în decembrie 2019, când a fost numit, pentru a treia oară, în funcția de prefect de Satu Mare, fapt care ne relevă rezervă limitată și îndoielnică de cadre a PNL. Astfel că de nu mai puțin de 15 ani, vajnicul liberal a devenit un bugetar de lux al statului român.

Aranjamente și funcții pentru apropiați

În primăvară acestui an, s-a discutat la Guvern despre revocarea sa din funcție pentru că SRI nu i-a acordat certificat ORNISS care să-i permită accesul la documente clasificate. Până la urmă a obținut acest certificat, după circa o jumătate de an de la numirea sa în funcție. Conform unor surse, motivul acestei amânări ar fi anumite suspiciuni privind integritatea prefectului de Satu Mare, care s-a lansat în ultimii ani în afaceri imobiliare derulate printr-o firma controlată de soția sa, SC Union Glass, care a construit un bloc de apartamente în cartierul Micro 17 din municipiul Satu Mare. Avizele și autorizația pentru acest bloc ar fi fost obținute cu concursul actualului prefect, care a făcut intervenții în acest sens.

În prima parte a acestui an, prefectul Radu Bud a fost protagonistul a două scandaluri care intră sub incidența legislației anticorupție. La finele lunii mai a.c., acesta a făcut demersuri pentru detașarea directorului Direcției Sanitar-Veterinare Satu Mare, Nicolae Dumuta, la Piatra Neamț și pentru numirea interimară în locul acestuia a unui amic de-al sau, Dan Zeicu, nașul fiului său și i-a fost șef de cabinet în perioada în care a fost prefect în timpul guvernării Cioloș. După o luna, Tribunalul Satu Mare a suspendat ordinul de detașare a directorului Dumuta la DSV Piatra Neamț ca fiind nelegal și l-a repus în funcție la Satu Mare. Este în mod evident un abuz în serviciu prin care a fost asigurat un folos material, respectiv funcția de director interimar al DSV Satu Mare, fostului său șef de cabinet Dan Zeicu, cu care era în relații de prietenie și care era nalul fiului său.

La începutul lunii iunie a.c., directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a fost obligată de prefectul Bud să se pensioneze, pentru a fi înlocuită cu o persoană mai de încredere, pentru motivul că nu i-a eliberat un aviz de mediu pentru extinderea unei balastiere prietenului sau Tarr Csongor Csaba, patronul firmei Tarr Construct, un sponsor vechi și serios al PNL. Culmea ironiei, cu doar câteva zile înainte, lui Bekessy îi fusese aprobată prelungirea cu un an a ieșirii la pensie de către conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Mai nou, Bud se zbate să-l ungă șef al Inspectoratului Județean de Poliție pe amicul sau Dinu Urâte, șeful Serviciului de combatere a crimei organizate Satu Mare, un polițist controversat, cunoscut pentru relațîi apropiate cu interlopi periculoși, care au fost implicați în furturi de autoturisme, trafic de droguri și trafic de țigări.

Un candidat cu un trecut tenebros

PNL l-a scos din joben pentru a candida la funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare pe avocatul Adrian Cozma, în vârstă de 33 de ani, cunoscut drept un perdant la alegerile parlamentare și locale din ultimii ani. În 2012, a candidat pentru Camera Deputaților din partea PDL, iar în 2016 a concurat pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare sub sigla PNL. Cozma a absolvit Liceul Forestier, cel mai slab liceu din Satu Mare, și a dat admitere la Academia de Poliție, dar a fost respins. A absolvit la fără frecvența o facultate privată de drept și a reușit pe căi întortocheate să intre în avocatură, unde nu s-a remarcat decât prin bățoșenie și gargară ieftină. Profitând de funcțiile sale politice în PDL/PNL, a încheiat contracte de asistență juridică cu câteva primarii controlate de aceste partide, dar astfel de contracte sunt considerate nelegale de Curtea de Conturi. De exemplu, a încheiat un contract de asistență juridică pentru 3 000 de euro/luna cu Primăria comunei Certeze, în condițiile în care această primărie avea angajat jurisconsult și mai încheiase contracte de asistență juridică cu doi avocați din Baroul Satu Mare.

Și Cozma este un băiat de bani gata, tatăl sau făcând afaceri profitabile cu o firma de transport internațional de persoane și cu o firma cu care a comercializat cereale, îndeosebi unui mare producător evazionist de alcool din județ. Conform unor foști și actuali polițiști, în timpul guvernării PDL, Cozma a lucrat în Vama Halmeu și a fost implicat în traficul cu țigări aduse din Ucraina. Potrivit acestora, microbuzele firmei de transpori a familiei aveau podele duble în care au fost transportate țigări de contabanda din Ucraina spre Vest, îndeosebi în Spania și în Portugalia. În perioada respectivă, DNA a destructurat o rețea de contrabandă care opera în Vama Halmeu, în care era implicată și șefa de atunci a acestei vămi, Nicoleta Dobrescu, care a fost numită în funcție cu sprijinul conducerii centrale a PDL. Pentru numirea în funcție, aceasta a achitat o suma mare de bani, de sute de mii de euro, colectată de la contrabandiștii de țigări, unui vechi funcționar de la sediul central al PDL, poreclit „Bătrânul”, care era cunoscut drept un apropiat al fostului lider portocaliu Vasile Blaga.

Triada lui Blaga de la Satu Mare

Ulterior, Adrian Cozma a devenit un protejat al lui Vasile Blaga și a avut o carieră rapidă în PDL și apoi în PNL, primind funcții importante și candidând pentru demnități importante. Totul a culminat în perioada în care Blaga a deținut funcția de copreședinte național al PNL, când Cozma a devenit copreședinte județean al acestui partid și a candidat pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare. Vasile Blaga îi dirijează și controlează pe prefectul Radu Bud și pe șeful său de cabinet Adrian Cozma printr-un fin al său din Satu Mare, Dumitru Pop, zis Mitică Ofsaid, un afacerist controversat, cu antecedente penale și cu legături strânse cu lumea interlopă. Finul lui Blaga a fost arestat și trimis în judecată în 1989 pentru că a ajutat să treacă frontieră în Ungaria un grup de persoane de naționalitate germană din Banat, de la care a perceput sume mari de bani și diverse bunuri. În 2003, a fost arestat și trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în vedere obținerii pachetului majoritar de acțiuni la firma de salubritate Florisal din Satu Mare. În perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, firmele finului Dumitru Pop au beneficiat de contracte substanțiale, de zeci de milioane de euro, cu Administrația Națională Apele Române, Transelectrica, Electrica, Primăria Capitalei și acesta a fost implicat și într-o afacere de milioane de euro cu ANRP. În 2008, cu sprijinul lui Blaga, principala firma a lui Pop, Bella Consulting, a primit un credit de 3 200 000 de euro de la CEC Bank, cu care nasul și finul au cumpărat un hotel din Viena (Reither, din lanțul Best Western). După câțiva ani, hotelul a fost vândut, dar creditul nu a mai fost restituit CEC Bank.

Afaceristul Mitică Osaid este cunoscut și recunoscut drept emisarul și comisarul politic al lui Vasile Blaga în județul Satu Mare și este primit la Prefectura Satu Mare ca un ministru de către prefectul Radu Bud și șeful sau de cabinet Adrian Cozma. A devenit evident că acesta a fost numit șef de cabinet al prefectului nu pentru că ar avea vreo competență în materie, ci pentru a-i crește notorietatea în vederea candidării și câștigării funcției de președinte al Consiliului Județean Satu Mare. Blaga and co. vor să acapareze total, din punct de vedere administrativ, județul Satu Mare, care este de mulți ani una din oazele contrabandei cu țigări din România. Pentru a-i maximiza șansele lui Cozma, de câteva luni s-a aruncat în lupta pentru Satu Mare și prim-vicele liberal Rareș Bogdan, coleg cu Blaga în Parlamentul European. Marele luptător pentru integritate și moralitate în politică l-a ridicat de mai multe ori în slăvi pe controversatul Cozma prin intervențîi la posturi locale de televiziune și i-a înlesnit acestuia să fie prezent în anumite emisiuni ale postului național de televiziune de la care s-a lansat el însuși în politică. Încă o dată se adeverește că cine se aseamănă se adună.

Sursa: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *