PSD, după votul pro-Orban 2 : pentru cine bat clopotele ?

Votul parlamentarilor PSD pentru investirea guvernului Orban 2 a avut, dincolo de declarațiile oficiale, un scop pragmatic evident : lăsarea PNL sub greutatea politică a crizei coronavirusului și a propriei iresponsabilități în administrarea statului.

Un calcul politic relativ corect, în principiu, avînd în vedere contextul parlamentar și extra-parlamentar actual : social-democrații lasă PNL să-și continue erodarea accentuată a încrederii și intenției de vot, sub presiunea semi-haosului generat de COVID 19 și a ” tovarășilor de drum ” din tandemul USR-PLUS.

Numai că, dincolo de bucuria generată de ipoteza sucombării caprei vecinului de dreapta, evoluția situației de după votul PSD pentru guvernul Orban 2 a devoalat, foarte rapid, un aspect foarte interesant, probabil mai puțin luat în calcul de ” eminențele gri ” ale social-democraților : reacția dură a nucleului radical de alegători ai PSD, vizavi de votul partidului în favoarea guvernului liberal.

Un mare număr de simpatizanți ai PSD și-au manifestat, prin mesaje dure postate pe internet, dezamăgirea față de votul pro-Orban / Iohannis al parlamentarilor social-democrați, precum și hotărîrea de a nu mai vota cu PSD la următoarele alegeri. Iar această reacție radicală a avut loc în pofida explicațiilor oferite de liderii social-democrați,.care au vorbit de interesul public, situația excepțională etc etc.

Analiștii și comunicatorii PSD n-au luat suficient în calcul cîteva chestiuni elementare :

  • după ce diabolizarea tripletei PNL – Orban – Iohannis a funcționat cu motoarele turate la maxim pe canalele pesediste, justificarea unui vot al PSD pentru această ” treime malefică ” nu e un lucru foarte simplu ;
  • în situațiii excepționale, de criză socială acută, mesajele și comportamentele radicale iau o amploare exponențială, iar oamenii nu mai sînt foarte dispuși să asculte și să creadă vorbăria obișnuită a politicienilor ;
  • COVID 19 înseamnă, în esență, moarte, haos, stres extrem și o situație cu totul excepțională, în cei peste 30 de ani de după explozia de la Cernobîl ; deci și reacțiile clasei politice ar trebui să iasă din rutina mediocrității jenante cu care aceasta ne-a obișnuit de mult ;
  • starea de urgență oferă guvernului PNL și președintelui Iohannis pîrghii legale de a acționa în mod eficient contra adversarilor politici.

În contextul actual, un partid politic radical, de stînga sau de dreapta ( indiferent dacă e stimulat sau nu de ” băieții deștepți ” din umbră ), ar putea lua multe voturi și de la PSD, și de la nehotărîți, și din restul spectrului politic. Spectrul morții și al haosului nu e colorat nici în roșul PSD-ist, nici în galben-albastrul PNL-ist sau în restul nuanțelor politice actuale, ci are o culoare veche și cunoscută : negrul.

Prin urmare, dincolo de rutina mediocră a mecanismelor de partid, rămîne acut de actuală o întrebare din ” Moromeții ” : ” Unde mergem noi, domnule ? ” .

George Condrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *