Prognoza meteo: se schimbă vremea, vine frigul

Claudia Popa

Începând de astăzi, 19 aprilie 2020, vremea se schimbă într-un mod radical. Și aceasta pentru că un val de aer rece aduce temperaturi neobișnuit de reci pentru perioada în care ne aflăm, fenomene extreme și chiar brumă.

La munte se vor semnala precipitații mixte.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie spun că, până marți, vremea se răcește în mod accentuat.

Astăzi, în pirma zi de Paște, în regiunile din jumătatea de nord, vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros și va ploua pe arii relativ extinse.

În jumătatea sudică a țării, vremea va fi în continuare deosebit de caldă, însă din orele amiezii instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi se va manifesta prin înnorări, averse de ploaie, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, la început în sudul Transilvaniei, în zonele montane şi submontane, apoi şi în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi local în Banat şi Oltenia. Î

n intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, iar pe spaţii restrânse vor fi posibile vijelii şi grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 12…14 grade în nordul ţării şi în jurul a 27 de grade în extremitatea de sud; minimele termice vor fi cuprinse în general între 2 şi 12 grade. La Bucureşti,  vremea va fi în continuare deosebit de caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 25…26 de grade. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi însă va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică – înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, rafale de vânt şi averse de ploaie. Minima termică va fi de 10…11 grade.

Mâine, temperaturile vor fi mult mai mici față de cele de azi, iar frigul se va resimți în jumătatea de sud a ţării. Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit la această dată în majoritatea zonelor. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 11 grade în nordul Moldovei şi 18 grade în Banat. Vor fi înnorări temporare în regiunile sudice, unde pe alocuri va ploua slab şi în Carpaţii Meridionali, unde la altitudini mari se vor semnala precipitaţii mixte.

În restul teritoriului cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în est şi sud-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse -6 grade în estul Transilvaniei şi 8 grade în vestul Olteniei. Spre dimineaţă, izolat în nord, centru şi nord-est se va produce brumă. Vremea se va răci accentuat şi în Capitală, astfel că temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 2…5 grade, valori sub cele caracteristice perioadei din an. Cerul va avea înnorări temporare, dar numai trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *