Probleme mari: băncile refuză să mai împrumute Guvernul Orban

Iulian Iacobescu

Situație dificilă pentru pentru actuala Putere. Și aceasta pentru că băncile nu mai vor să împrumute împrumute acest guvern, condus de Ludovic Orban iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a fost nevoit să respingă, luni, toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 94 de luni.

Prin această emisiune de obligațiuni, MFP intenţiona să atragă 600 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

89,3 milioane de lei: aceasta este valoarea totală a ofertelor transmise de băncile participante la licitaţie. Este pentru a doua oară când băncile refuză să împrumute guvernul, după precedentul de săptămâna trecută.

În luna martie a acestui an, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 15 milioane de lei mai mică faţă de cea programată pentru luna februarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Peste trei zile, în data de 19 martie 2020, potrivit prospectului publicat în Monitorul Oficial, este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 400 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 martie 2021.

Mai mult decât atât, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei şi 500 de milioane de lei (patru emisiuni).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *