Prietenul lui Trump, la conducerea serviciilor de informații americane

Iulian Iacobescu

Republicanul John Ratcliffe, un prieten apropiat al președintelui Donald Trump, va conduce serviciile de informații. Senatul american a aprobat, ieri, numirea sa în această funcție.

Numirea lui John Ratcliffe ca DNI (Director of National Intelligence) a fost aprobată cu 49 de voturi pentru şi 44 împotrivă, la zece luni după ce a fost nevoit să renunţe la nominalizarea sa pentru acest post de conducere care supraveghează şi coordonează activităţile CIA, NSA şi ale altor 15 agenţii de informaţii din Statele Unite.

De altfel, această numire nu este una surpriză. Donald Trump anunțase încă din vara lui 2019 că are intenția să îl promoveze în această poziție pe Ratcliffe. Dar acest fost primar al unei suburbii bogate din Dallas şi procuror federal timp de doar un an, în 2007, a fost criticat mai ales de opoziţia democratică din cauza lipsei de experienţă şi a loialităţii faţă de preşedinte. De asemenea, chiar şi în tabăra republicană, entuziasmul a fost măsurat în privinţa susţinerii sale. Miliardarul republican a renunţat, în cele din urmă, la nominalizarea lui Ratcliffe, denunţând însă ‘modul foarte nedrept’ în care acesta a fost tratat de mass-media.

În urma acestui eşec, preşedintele Donald Trump l-a ales pe Joseph Maguire, la acel moment şef al serviciilor antitero, pentru a asigura interimatul după plecarea din 15 august a fostului director al serviciilor de informaţii Dan Coats, cu care liderul de la Casa Albă avea dezacorduri în special referitoare la Rusia şi la Coreea de Nord, informează Agerpres.

Pe 19 februarie anul acesta, Donald Trump a anunţat că îl înlocuieşte temporar pe Joseph Maguire cu Richard Grenell, la acel moment ambasador la Berlin.

Însă noul numit a forțat plecarea mai multor oficiali din serviciile de informații. Loialitatea lor către Trump a fost considerată îndoielnică. Grenell a anunțat reorganizări, fără să informeze în prealabil Congresul, cum ar fi trebuit.

Când nominalizarea lui Ratcliffe a fost prezentată pentru a doua oară, anumiţi congresmeni republicani au decis că acesta ar fi preferabil lui Grenell. În cadrul audierii sale în faţa Congresului, la începutul lunii mai, Ratcliffe s-a angajat să ‘spună adevărul’ preşedintelui Trump şi să îi prezinte cu fidelitate rapoartele serviciilor de informaţii, scrie dcnews.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *