Preșcolarii, vizați! Iohannis a promulgat legea!

Iulian Iacobescu

De la 1 ianuarie 2021, valoarea tichetelor sociale pentru grădiniță se va dubla. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 49/2020 pentru completarea și modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniță.

De prevederile acestei legi vor beneficia aproape 100.000 de preșcolari.

Noua lege schimbă condițiile de eligibilitate a copiilor (mărește pragul de venit pe familie – de la copiii din familii care primesc venit minim garantat, la toți copiii din familii care primesc alocația pentru susținerea familiei), elimină cererea părinților, dublează valoarea tichetului social lunar și crește responsabilitatea primarilor și directorilor de școli de a informa părinții cu privire la lege și la importanța grădiniței.

Noua lege propune următoarele modificări față de Legea 248/2015, care rămâne în vigoare până la finalul anului 2020:

  1. Schimbarea condițiilor de eligibilitate  de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru crește pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie.
  2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;
  3. Mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi crește utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 și era prea mică pentru ca părinții să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniță;
  4. Introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an, anunță edupedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *