Presa germană, dezvăluiri: În România, Guvernul subminează statul de drept

Iulian Iacobescu

Jurnaliștii de la Deutsche Welle susțin că unele țări din centrul și sud-estul Europei se folosesc de criza coronavirus pentru a submina fundamentele statului de drept.

”În fruntea lor se află Ungaria. Acolo este tot mai posibilă guvernarea în regim dictatorial”, notează dw.com.

În opinia nemților, și în alte țări din sud-estul Europei epidemia este folosită ca paravan pentru măsuri dubioase împotriva statului de drept. De exemplu, noul guvern slovac vrea să adopte o lege care să permită instituțiilor statului să acceseze date de la operatorii de telecomunicații. Prin urmărirea telefonului mobil se va putea preveni deplasarea persoanelor izolate sau aflate în carantină, a declarat marți premierul Igor Matovic, notează sursa citată.

”Patru state membre ale Consiliului Europei – Armenia, Letonia, Republica Moldova și România – au adoptat o așa-numită derogare de la prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului. În acest fel, în timpul situației de urgență, anumite drepturi civile pot fi anulate temporar. Critcii consideră că aceste măsuri sunt total exagerate”, susțin jurnaliștii germani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *