Noaptea minții! Procurorul general pus de Iohannis vrea să-l ia consilier pe procurorul care i-a închis un dosar preşedintelui. CSM se mai gândeşte

Iulian Iacobescu

În ultima zi din martie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis amînarea analizării propunerii de delegare în funcția de consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lui Cristian Lazăr, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Procurorul Cristian Lazăr a mai lucrat la Parchetul General, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de Urmărire Penală, până în 2018. Cristian Lazăr a candidat în 2018 la şefia DNA, iar ulterior a fost în centrul unui scandal, după ce la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr a apărut o ordonanţă de clasare semnată de Cristian Lazăr. Clasarea era într-un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, informează stiripesurse.ro.

În data de 15 decembrie 2016. preşedintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete, printre care şi cel de numire al lui Cristian Aurel Lazăr în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru un mandat de 3 ani. Numirea venea în condiţiile în care, în septembrie 2014, respectiv cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, Cristian Aurel Lazăr clasase o speţă care-l viza pe Klaus Iohannis.

De asemenea, procurorul Cristian Lazăr a cerut, în 2018, în contextul scandalului iscat de clasarea dosarului lui Iohannis, să se întoarcă la Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

Jurnaliștii de la stiripesurse.ro amintesc că acelaşi Cristian Lazăr a provocat în urmă cu 18 ani un accident rutier, la Timişoara, în care a murit o grefieră. Anchetat penal, procurorul nu a mai fost trimis în judecată pentru că s-a opus ministrul Jutiţiei de la acea dată, Cristian Diaconescu. Accidentul a avut loc în decembrie 2001. Un an mai târziu, în 2002, Cristian Lazăr a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, dosarul fiind instrumentat la Parchetul Curții de Apel Timișoara, iar în 2004 s-a cerut aviz pentru trimiterea să în judecată. Ministrul Justiției de atunci, Cristian Diaconescu, a respins însă solicitarea, iar dosarul a fost închis. Potrivit legii de la acel moment, ministrul Justiţiei aviza trimiterile în judecată în cazul magistraţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *