Liberalii au votat împotriva capitalului românesc

Iulian Iacobescu

Astăzi, Camera Deputaților a votat mai multe legi inițiate de parlametarii PSD, Pro România și ALDE prin care sunt instituite o serie de facilități fiscale pentru firmele afectate de criză printre care amânarea plății CAS și CASS, posibilitatea amânării plății utilităților (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru trei luni și o nouă variantă a legii care permite amânarea ratelor. În forma adoptată de Parlament, indiferent de credit, nu se capitalizează dobânda.

În schimb, reprezentanții PNL au anunțat deja că vor ataca la CCR legile adoptate astăzi de Parlament. Astfel, după ce se pronunță judecătorii Curții, legile vor merge la promulgare. Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economiei. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat „populismul și iresponsabilitatea” inițiatorilor și promotorilor celor două acte normative, avertizând asupra declanșării unei crize economice, „care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”, precizează digi24.ro.

Rate amânate 9 luni, fără dobândă

În forma adoptată de Camera Deputaților, va putea opta pentru amânarea ratelor orice persoană fizică sau juridică (în OUG adoptat de guvern trebuie să fie afectată de criza COVID), pentru o perioadă de 9 luni, iar la credit nu se va capitaliza dobândă în această perioadă (în varianta guvernului nu se capitalizează dobândă doar la creditele ipotecare). Firmele pot aplica dacă au înregistrat pierderi de 15% în ultima lună (față de 25% varianta guvernului).

De asemnea, Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suspendă până la 31.12.2020.

O altă modificare față de varianta guvernului este cea referitoare la cei care au datorii. Dacă în OUG se specifică faptul că pot aplica pentru amânarea ratelor doar persoanele fizice sau juridice care nu au datorii sau nu sunt în insolvență, în varianta adoptată de Parlament sunt eligibili cei care nu au întârzieri mai mari de 90 de zile, precizează Digi 24.

Liberalii anunță că vor contesta la CCR

Florin Roman, linderul deputaților PNL, spune că PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă , ”într-un exercițiu de populism deșănțat”.

„Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc in spațiul public de valori democratice, dovadă că populismul și iresponsabilitatea nu au culoare politică. Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *