Jaful continuă la Romgaz SA. Guvernul și Ministerul Economiei, nici o măsură. Protecție la nivel înalt?

Iulian Iacobescu

În urmă cu ceva timp, Vineri13.ro a început o serie de dezvăluiri despre furtul a milioane de euro din banii contribuabilor care au intrat în buzunarele directorului general Volintiru Adrian și, mai apoi, în cele ale protectorilor săi politici de la vârful Guvernului și al PNL-ului.

Dovada că nu s-a luat nici o măsură în urma dezvăluirllor noastre și ale altor publicații – Libertatea, Turnul Sfatului și Incisiv Național este că furtul continuă.

Unul dintre cazurile ”proaspete” și încă nefinalizate este cel de achiziții de servicii de întreținere a aparatelor de gaz în valoare de puțin peste 25 de milioane de lei – anunț de participare nr. CN 1019110/25.02.2020 – revizii generale stații de uscare TEG.

Deschiderea ofertelor a fost în 25.03.2020, în plină în stare de urgență, iar acum se așteaptă anunțarea câștigătorului.

Este foarte ciudată această licitație, ca să nu îi spunem ilegală, pentru că astfel de servicii prestează STTM Târgu Mureș, sucursală a Romgazului, adică niște angajați ai companiei sunt deja plătiți pentru așa ceva. Ei sunt cei care au făcut și fac aceste revizii la sucursala de producție de la Mediaș. Dar compania a decis că acești bani să se dea unor firme private. Culmea este că pe site-ul Romgaz despre sucursala de transport tehnologic și mentenanță scrie că aceasta desfășoară activități de întreținere, revizii și reparații stații de uscare, adică fix obiectul licitației.

Să vorbim un pic și despre actorii care pun în scenă acest furt. La sfârșitul anului trecut, directorul general Adrian Volintiru, direct și prin diverși oameni din subordine, a cerut ca aceste lucrări de revizie să fie externalizate. Cel care i-a propus această ”afacere” a fost chiar cel care a mai prestat astfel de activități pentru Romgaz, Călugăru Sebastian, prin firma CIS GAZ. Acesta, prin tatăl său, a mai apelat la această schemă de făcut bani pe vremea lui Avram Pantelimon prin anii 2011-2014.

În Romgaz există numeroase dovezi și adrese care atestă că angajații companiei pot face astfel de lucrări. Chiar actualul director general a aprobat în octombrie 2018 prestarea acestor lucrări de angajați ai STTM, dar ordinul lui Volintiru și mirosul banilor l-au făcut să-și schimbe decizia și să fie un susținător energic al externalizării. Fostul director al Sucursalei de Producție de la Mureș, Roiban Claudiu nu a vrut să dea curs acestor manevre, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost schimbat din funcție și înlocuit cu un băiat mai cooperant, pe numele lui Maius Baciu, care să ducă la îndeplinire înțelegerile directorului general cu diverși oameni de afaceri.

După schimbarea celor incomozi, în ianuarie 2020, s-a dat drumul la licitație, unde au fost depuse două oferte: LAS PROM (clienți vechi) și… CIS GAZ, evident. Vă dați seama cu câtă emoție se așteaptă câștigătorul licitației!

Și, ca să vă faceți o idee despre aceste furturi, reviziile la stațiile de uscare aflate în gestiunea sucursalei Târgu Mureș în anul de referință 2019 au fost în valoare de 2,8 milioane de lei. Cum vi se pare prețul ca reper al licitației? Vă spunem noi: e mai mult de dublu față de prestația STTM-ului, adică 6. 274.800 lei, față de 2.800.000 lei cu un an înainte, un prilej bun pentru ca băieții deștepți să-și umfle buzunarele, mai puțin compania statului.

Prejudiciul generat este de 100% din suma la care se va câștiga licitația, având în vedere că aceste servicii se pot realiza de către angajații STTM, Sucursala Romgaz.

Unul dintre cei care a insistat pentru această licitație a fost inginerul șef de la sucursală Ștefan Ion (veți vedea de ce). Licitația a fost împărțită în 3 loturi. Pentru 2 loturi s-a înscris CIS GAZ, iar pentru celălalt lot s-a înscris LAS PROM. Firmă de casă. La Romgaz, afacerile se fac în familie.

Băiatul inginerului șef Ștefan Ion, înainte de a ajunge să lucreze la Romgaz, a fost angajatul firmei LAS PROM. Alexandra, fata inginerului șef Ștefan Ion, este iubita lui Călugăr Sebastian, patronul de la CIS GAZ. Frumos, nu? Lucrurile sunt clare pentru toată lumea, mai puțin pentru organele abilitate să verifice… nu.

Licitația a fost împărțită în 3 loturi și anume Ardeal, Oltenia și Muntenia. În total, aceste loturi cuprind 26 de stații de uscare. CIZ GAZ și LAS PROM, firmele abonate la aceste lucrări, și-au împărțit loturile: lotul A și B pentru CIZ GAZ și lotul C pentru LAS PROM.

Lot A: 9.561.280

Lot B: 5.963.880

Lot C: 9.573.546

Deci, pentru următorii ani, toată lumea e fericită!! Pe banii contribuabililor, bineînțeles…

Vom continua ancheta despre alte fapte de corupție de la Romgaz SA.

Cine este noul protector al lui Volintiru, dar și ce promisiuni a făcut directorul general al Romgaz SA, aflați din episodul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *