Italienii, măsuri pentru ieșirea din criză

Cum vor italienii să iasă din criză:

1.Tinerii sanatosi trebuie sa se intoarca in mod voluntar la munca. Expertii spun ca persoanele intre 20 si 49 de ani trebuie sa se intoarca in mod voluntar la munca, datele aratand ca riscul ca ei sa necesite tratament in spital in urma contaminarii este unul redus. Rata de mortalitate: 20-29 de ani este de 0,03%, 30-39 ani este de 0,08%, 30-49 ani este de 0,15%. Ratele de spitalizare corespunzatoare sunt de 1,2%, 3,2% si 4,9%. Aceste rate ar putea fi chiar mai mici avand in vedere numarul celor asimptomatici.
2. Date despre raspandirea Coronavirusului. Expertii italieni spun ca metoda testarii permanente este multe prea costisitoare. Se vorbeste despre introducerea unei aplicatii pe telefoane care sa te avertizeze despre locurile pe unde au trecut oameni contaminati sau daca au intrat in contact cu o persoana contaminata. De asemenea, cei care se ntorc la munca vor trebui testati in mod repetat, iar cei care s-au imbolnavit trebuie testati daca au devenit imuni la covid19.
3.Separarea celor care merg la munca de varstnici si de cei care au diferite afectiuni. Expertii italieni vorbesc despre folosirea hotelurilor pentru cei care nu au unde sa-i trimita pe cei vulnerabili in perioada in care se intorc la munca.
4.Date privind contaminarea coronavirus la femei si barbati. Studiile arata ca barbatii sunt mai predispusi la contaminarea cu covid 19 decat femeile(nu se stie exact de ce. Sunt luate in calcul date privind fumatul care este mai des intalnit in randul barbatilor)
5.Stimulente pentru tinerii care se intorc la munca. Cei care revin la munca se supun riscului de contaminare, iar firmele trebuie sa i rasplateasca
6.Asistenta medicala permanenta pentru cei care se intorc la munca. Se propune testarea celor care se intorc la munca pentru coronavirus si testarea pentru a verifica imunizarea la covid 19
7. Redeschiderea scolilor. Se propune prelungirea inchiderii scolilor pe perioada crizei de sanatate, dar asigurarea, in acelasi timp, a platformelor necesare online pentru a continua scoala de acasa. In acest sens, trebuie avut in vedere ca unul dintre parinti sa stea acasa cu copiii. Expertii italieni spun ca, in momentul cand vor fi reluate scolile, cadrele didactice care au peste 49 de ani si care intra in categoria vulnerabila trebuie sa ramana acasa si sa asiste prin platformele electronice profesorii mai tineri care pot preda.

8. Aplicatii pe telefon. Tinerii care se intorc la munca( precum si restul populatiei) trebuie sa aiba pe telefoane aplicatii legate de locurile contaminate si daca exista posibilitatea sa fi fost in contact cu o persoana contaminata. Datele pot fi intoduse chiar de catre cei care s au contaminat sub anonimat pentru a-i avertiza pe ceilalti.

9. Alegerea sectoarelor cele mai importante pentru economie. Reluarea productiei trebuie sa se faca pe baza input-output si teoriei retelelor, incepand cu acele companii care se afla in centrul lanturilor de productie.
10. Angajatii experimentati, dar in varsta trebuie sa continuie sa lucreze de acasa. In cadrul fiecarei companii, grupul minim de lucratori care va permite reluarea productiei trebuie selectionat rational, tinand cont ca lucratorii mai experimentati, dar mai in varsta, trebuie sa lucreze de acasa asistand ceilalti angajati prin intermediul telefonului/ platformelor online.
11. Un sistem fiscal de urgenta pentru redistribuirea profiturilor intreprinderilor active. Intr o situatie de urgenta ca aceasta, unele intreprinderi vor obtine profit si isi vor putea plati angajatii, in timp ce unele vor ramane inchise, iar angajatii vor ramane fara salariu. Prin urmare, trebuie gasite instrumente fiscale redistributive si mecanisme de integrare a remuneratiilor pentru a reduce inegalitatile.
12. Extinderea la alte tari. Integrarea internationala a lanturilor de productie este atat de mare, incat aceasta strategie va functiona eficient si va fi adoptata simultan de mai multe state. Daca functioneaza in Italia, modelul va fi preluat si de alte state dupa ce va fi depasit varful contaminarilor.
13. Grup de coordonare. Expertii italieni spun ca fiecare etapa de mai sus trebuie coordonata de un grup din care sa faca parte experti pentru fiecare sector. Grupul trebuie extins la nivel european si international.

Sursa:  Corriere della sera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *