Iohannis: ”Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai”

Claudia Popa

Președintele României a ieșit și astăzi și s-a adresat cetățenilor, venind cu precizări despre relaxarea măsurilor.

“Am decis astăzi că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi când folosim transportul public în comun”, a spus şeful statului.

Declarația a fost făcută după şedinţa privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, miniştrii de Interne şi Sănătăţii, Marcel Vela, respectiv Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În schimb, de anul viitor se va putea renunța la purtarea măștii. Preşedintele a mai anunţat că, în scurt timp, va fi prezentat un plan “destul de detaliat” cu privire la relaxarea măsurilor impuse de autorităţi în contextul epidemiei de coronavirus, iar una dintre aceste măsuri este legată de obligativitatea purtării măştii de protecţie.

“Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. Unele restricţii vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare şi, pas cu pas, după un calendar care ţine şi de evoluţia cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numeşte o nouă normalitate, fiindcă, din păcate, specialiştii, experţii, medicii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă în traducere liberă că, pe măsură ce interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare pentru toţi, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile, cei mai în vârstă, cei cu alte afecţiuni vor trebui să aibă mult mai multă grijă de ei şi noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacţionăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare”, a declarat Iohannis.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *