Incendiar! În plină criză, Guvernul României ar negocia un împrumut uriaș!

Iulian Iacobescu

Criza sanitară se suprapune peste cea economică în România: la momentul de față, când țara este copleșită de criza economică provocată de închiderea forțată a mall-urilor și a afacerilor din industria ospitalității, Guvernul României se pregătește să împrumute o sumă uriașă de la Banca Mondială.

Este primul memorandum privind un împrumut extern semnat de Guvernul României în contextul pandemiei de noul coronavirus.

“Este vorba despre o valoare indicativă de un miliard de euro, din categoria împrumuturi pentru politici de dezvoltare. Banii vor fi folosiți pentru a diminua impactul economic al pandemiei de Covid – 19 asupra economiei locale. Condițiile de creditare, respectiv dobânda și maturitatea creditului sunt printre cele mai bune de pe piață, în acest moment. Negociem cea mai bună variantă de creditare”, au precizat sursele guvernamentale potrivit stirileprotv.ro.

Valoarea este indicativă în sensul în care suma finală a împrumutului poate fi mai mică sau puțin mai mare decât pragul agreat, de un miliard de euro. Banca Mondială și-a exprimat public dorința și capacitatea de a credita statele care au nevoie de lichidități suplimentare pentru reduce efectele economice ale pandemiei de Covid – 19. Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) este ramura de investiții a Băncii Mondiale.
Pro Tv precizează că, ținând cont de “circuitul” banilor obținuți din astfel de credite, cel mai probabil, împrumutul va ajunge la bugetul de stat, de unde va fi redirecționat pentru finanțarea deficitului bugetar, respectiv pentru susținerea unor proiecte menite să reducă impactul economic local al pandemiei de Covid – 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *