Guvernul ne îngroapă în datorii: împrumuturi făcute ”la secret”

Iulian Iacobescu

Situație gravă în România: Guvernul Orban a știut încă de la începutul lunii februarie că în spitale există un deficit uriaș de echipamente medicale și de protecție și a cerut special Băncii Mondiale un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a lupta cu noul coronavirus. Din păcate, achizițiile s-au făcut abia peste o lună și jumătate, nu înainte de a se lua un nuou împrumut, tot în valoarea de 200 de milioane de euro!

“Înainte să declare oficial epidemia de gripă, Guvernul a calculat un deficit național de 1,75 de milioane de măști profesionale și a aprobat de urgență, pe 4 februarie, cumpărarea lor pentru coronavirus. Se întâmpla la cinci zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala COVID-19 o urgență globală de sănătate publică.”, notează RISE Project

Potrivit sursei citate, pe 6 februarie, România a solicitat, în secret, 200 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru lupta cu noul coronavirus. Achizițiile centralizate au întârziat o lună și jumătate, până pe 19 martie, când România a cerut alte 200 de milioane de euro de la Banca Mondială”, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Primul acord pentru măști a fost încheiat, pe 19 martie, cu Renania Trade SRL, dar doar pentru 80 de mii de bucăți. Apoi, un alt acord, pe 23 martie, cu Romwine & Cofee SRL, pentru 875 de mii de măști.
Ultima achiziție e verificată acum de Corpul de Control al Ministerului Finanțelor, după ce presa a publicat detalii despre modul în care a fost realizată, prin interpuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *