Grav! Fermierii români nu produc suficientă mâncare

Iulian Iacobescu

România nu produce sufcient nici un produs de bază alimentar, motiv pentru care țara noastră este dependentă de importuri.

Problema este cu atât mai mare cu cât România este o țară agricolă și, cu toate acestea, este incapabilă să producă necesarul minim de bază pentru populație.

De asemenea, România este dependendă de condițiile meteo, astfel că, în funcție de vreme, avem sau nu producții mari la hectar.

Potrivit presei economice, aproximativ 15% din legumele pe care le consumăm sunt din import.

În anul 2018, importul de legume şi produse din legume a fost mai mare de 12,5 ori decât exportul.

Cea mai mare pondere din importul total o reprezintă tomatele și produsul din acestea.

La legume diverse, 25,4% din cantitatea totală de aproximativ 1 milion de tone disponibilă intern pentru consum a venit de peste graniţe. La ceapă uscată, gradul de dependenţă a fost de 24%, importurile ajungând la 110.400 tone din aproximativ 459.000 de tone cât a fost disponibulul pentru consum. Totodată, în cazul rădăcinoaselor, ponderea importurilor a fost şi mai mare, de 29,6%, iar la cartofi 11,9% din ce există pe iaţă sunt dn import, informează economica.net.

În ceea ce privește fructele, mai mult o de o treime din ceea ce consumăm este din import.

Și carnea consumată este tot de peste graniță. Astfel, importuri semnificative vin pe segmentul celei de porc – 63% din importul total de carne – în schimb, la producția de pui stăm mai bine, importând doar 28%.

România are un deficit de 20% la carnea de bovine, de 48% la cea de porcine, de 2,3 la cea de caprine și ovine și de 30,3% la carnea de pasăre, mai precizează sursa citată.

Nici în ceea ce privește laptele nu stăm mai bine. Și aceasta pentru că, din laptele existent pe piață, 17,2% este de import.

Consumul intern de lapte şi produse din lapte (în echivalent lapte de 3,5% grăsime) a fost în anul 2018, cu 978.000 de hl mai mare decât în anul precedent, resursele crescând şi ele cu cu 1,3 milioane de hl faţă de anul 2017.

Contribuţia cea mai mare (80,4%) la formarea resurselor totale a avut-o producţia de lapte a cărei pondere în resursele totale a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mică decât cea a anului precedent.

De asemenea, ponderea importului de lapte şi produse din lapte (în echivalent lapte de 3,5% grăsime) în total resurse a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mare faţă de anul precedent.

Potrivit economica.net, 7% din ouăle de pe piață sunt din import. Resursele totale de ouă au înregistrat, în 2018, o scădere cu 334 de milioane de bucăți, comparativ cu 2017. Consumul este și el în scădere. În anul 2018, producția de ouă a scăzut față de 2017 cu 05 puncte procentuale.

Comparativ cu anul precedent, importul de ouă a scăzut cu 31 de milioane de bucăți, contribuind într-o măsură mai mică la formarea resurselor totale, în timp ce cantitatea de ouă exportată, în 2018, a fost cu 39% mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *