Explozie de bugetari în România: 12.300 de posturi în plus

Iulian Iacobescu

Luna martie, cea în care a debutat starea de urgență pe teritoriul României, a fost una în care numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut. De la schimbarea PSD cu PNL, la începutul luni noiembrie 2019, s-a ajuns la un plus de 12.268 de posturi.

Totalul angajărilor este mai ridicat decât reflectă numărul de posturi ocupate, indicator raportat de Ministerul Finanțelor. Și aceasta pentru că nu arată impactul posturilor eliberate prin pensionări, demisii sau demiteri. Toată lumea știe că, la schimbarea unui guvern, se schimbă multe din conducerile instituțiilor publice și chiar în eșaloanele inferioare.

Față de februarie, în martie, numărul de posturi ocupate a crescut cu 1717. Evident, acest lucru arată și suplimentarea personalului din sănătate.

În noiembrie, când a preluat guvernarea, PNL a promis că va restructura și eficientiza aparatul de stat. Acum, o asemenea măsură este iluzorie.

În luna martie a acestui an, administrația publică centrală avea 802.483 angajați, în timp ce administrația locală avea 445.574 persoane. Administrația centrală include circa 130.000 de angajați ai Ministerul Afacerilor Interne (în mare parte polițiști), aproape 74.000 la Ministerul Apărării Naționale și aproape 290.000 la Ministerul Educației. Un număr ridicat de angajați mai sunt în administrația centrală și în instituțiile sanitare, aproape 72.000, și în instituțiile de învățământ superior, circa 66.400, precum și în instituții precum ANAF, casa de pensii, CNAS, agențiile județene de ocupare a forței de muncă sau în domeniul justiției, informează profit.ro.

De asemenea, în ce privește autoritățile locale, o concentrare mai ridicată de angajați este înregistrată în unități sanitare (circa 136.000) și în aparatul administrativ al primăriilor (276.600).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *