Exclusivitate! Sume astronomice plãtite de guvernul Orban “băieţilor deştepţi” care deţin hoteluri pe Litoral

Prostie? Sau ajutor dat “bãieţilor deştepţi” din industria hotelierã de pe Litoral­?

Ovidiu Zară

La ora actualã, cea mai stringentã problemã pusă în discuţie de autoritãţi este cea a cazãrii persoanelor care trebuie sa intre în carantinã, în special a românilor reveniţi din state precum Italia, Germania, Franţa, Spania, Israel, Marea Britanie.

Executivul a anunţat cã în lipsa unor spaţii de cazare aflate în proprietatea statului, va apela la hoteluri private şi va plăti zilnicsuma de 230 de lei cazarea fiecãrei persoane carantinate, la care se vor adãuga alţi 70 de lei pentru mâncare.

Care au fost însâ criteriile pe baza carora au fost alese doar anumite spaţii de cazare private? In baza caror acte normative?

Cel puţin în cazul Litoralului nimeni nu ştie nimic, pentru cã Guvernul Orban a mers … pe burtã.

Doar un lucru se ştie cert: cã pentru hotelierii care au fost aleşi  “aleatoriu” de Guvern este o afacere extrem de rentabilã, mai ales acum, în perioada de pandemie, când turismul e mort.

Statul are unitãţi proprii de cazare, dar preferă sã plãteascã la privaţi

Faptul cã Guvernul susţine sus şi tare cã nu are spaţii de cazare şi e obligat, cel puţin pe Litoral, sã apeleze la reţeaua privatã este o mare minciunã.

Cãci statul deţine pe Litoral cel puţin 2.000 de locuri de cazare în urmãtoarele unitãţi hoteliere:

 • Flamingo (Eforie) – 360 locuri (aparţine Ministerului Justiției)
 • Hotel Meridian (Mamaia) – 640 locuri (Ministerul Afacerilor Interne)
 • Hotel Diana (Saturn) – 434 locuri (Ministerul Afacerilor Interne)
 • Complex Doina (Neptun) – 450 locuri (RAAPPS)
 • Sanatoriul Balnear Mangalia – 200 locuri.

Dacã mai punem la socotealã hotelurile altor instituţii precum SIE sau SRI, ori RAAPPS, se observã cã statul avea mii de locuri unde putea sã-i cazeze pe repatriaţii potenţiali bolnavi de coronavirus.

Cât plãteşte statul pentru carantinã

Datele oficiale communicate de Guverrn aratã cã de la buget se vor aloca pentru perioada de carantina de 14 zile suma 4.200 de lei de persoanã. Adicã 3.220 lei (230 lei x 14 zile) pentru cazare şi alţi 980 lei pentru mâncare (70 lei x 14 zile).

Presupunând cã vor sta câte douã persoane într-o camerã de hotel şi mâncarea va fi furnizatâ în sistem catering de la bucãtãria hotelului unde se efectueazã carantina, rezultã cã pentru o camerã, fiecare proprietar de hotel de 2-3 stele, ales pe sprânceanã de Guvern, va încasa 600 de lei în fiecare zi!

Adicã mai mult decât în vârful sezonului estival! Foarte bună afacere, nu?

Hoteluri private alese dupã criterii necunoscute

Unde a decis Guvernul sã cazeze circa 1.500 de românii intraţi în carantinã?

La urmãtoarele unitãţi private de cazare, alese dupã criterii necunoscute:

 • Hotel Flora (Mamaia) – 355 locuri
 • Hotel Dunãrea (Eforie) – 700 locuri
 • Hotel Majestic (Jupiter) – 356 locuri
 • Sanatoriul Balnear (Techirghiol) – 855 locuri

Ca atare, pentru un sejur de 14 zile, fiecare dintre unitãţile de cazare menţionate mai sus vor încasa de la statul român dupã cum urmeazã:

 • Hotel Flora (Mamaia) – 1.491.000 lei (355 locuri x 14 zile x 300 lei/zi/persoanã)
 • Hotel Dunãrea (Eforie) – 2.940.000 lei (700 locuri x 14 zile x 300 lei/zi/persoanã)
 • Hotel Majestic (Jupiter) – 1.495.200 lei (356 locuri x 14 zile x 300 lei/zi/persoanã)
 • Sanatoriul Balnear (Techirghiol) – 3.591.000 lei (855 locuri x 14 zile x 300 lei/zi/persoanã)

Tragem linie şi adunãm : pentru un sejur de douâ sãptãmâni de carantinã, statul va bãga în buzunarul celor patru hoteluri private menţionate nu mai puţin de 9.517.200 lei. Adicã peste 1,98 milioane de euro, la un curs de circa 4,8 lei/euro. Asta în condiţiile în care personalul medical din spitale reclamã lipsa echipamentelor medicale de protecţie şi a biocidelor.

Cât costã însã în realitate o camerã?

In plin sezon estival (perioada 1 – 15 iulie a.c.), o camerã la hotelul Dunãrea din Eforie Nord, achiziţionatã prin agenţia de turism “Paralela 45”, costã 205 lei/noapte pentru douã persoane. Sumã în care este inclusã şi masa! Ca atare, pentru un sejur de 14 nopţi, douã persoane vor plãti 5.774 lei. (FOTO 1)

Cât plâteşte însã acum statul român pentru cazarea şi masa a douã persoane la acelaşi hotel pentru o carantinã de 14 zile ? Pãi … 8.400 de lei! Adicã cu 2.626 lei mai mult decât oferta din sezonul estival!

La Hotel Majestic din Eforie Nord o camerã de douã personae pentru un sejur de 14 nopţi în aceeaşi perioadã (1 – 15 iulie a.c.), cu douã mese incluse (mic dejun şi prânz) ar costa 6.006 lei dãcã rezervi prin booking.com. (FOTO 2) Cât plãteşte acum guvernul Orban pentru aceeaşi camerã de douã persoane? Am spus: 8400 de lei. Adicã cu 2.394 de lei mai mult decât în sezonul estival!

La Hotelul Flora din Mamaia am ales o rezervare prin booking.com perioada 15 – 29 iulie a.c. O camerã de douã persoane pentru un sejur de 14 nopţi, fãrã mâncare inclusã, costã 5.272 lei. (FOTO 3)

In schimb, guvernul Orban a acceptat sã plãteascã acum, doar pentru cazarea a douã persoane vreme de douã sãptãmâni, suma de 6.440 lei. Adicã cu 1.168 de lei mai mult decât în vârful sezonului!

Numai cã la suma de 6.440 de lei, guvernul Orban va mai vãrsa în contul Hotelului Flora şi contravaloarea mesei pentru douã persoane. Adicã încâ 1.960 lei!

Claudiu Palaz, vicepreşedinte CJ Constanţa: “Vor fi linşati de lume pe stradã dupã ce vor trece toate, dacã vor scãpa de dosare penale”

Cã ceva este putred din punct de vedere economic în spatele acestei pandemii de coronavirus şi a mãsurilor luate de guvernanţi o spune chiar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Palaz, care acuzã Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţã cã “este praf” şi “total nefuncţional”.

Previzualizare imagine

„ Orgoliile politice la Constanța sunt mai presus decât sănătatea oamenilor! Avem un Comandament Judeţean total nefuncţional! Opac! Nu putem sã vedem nicãieri ce decizii au votat pe plan judeţean membrii acestuia! În afară de structurile de forță ale statului (Poliție, Jandarmerie), unde sunt oameni cu experiență, restul sunt praf. Toți se uită către ei, dar nu conduc Comandamentul conform legii! Nu înțeleg de ce presa tace şi se mulţumeste cu praf în ochi. Treziţi-vã!”, a declarat Palaz. Acesta a mai adãugat cã “inacţiunea în defavoarea cetãţeanului în astfel de situaţii este penalã” şi a atras atenţia cã cei care nu acţioneazã vor fi “linşati de lume pe stradã dupã ce vor trece toate, dacã vor scãpa de dosare penale”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *