Este sau nu stare de urgență în România, cum a decretat Iohannis? Ce va decide Parlamentul

Claudia Popa

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cu acest prilej, șeful statului a prezentat și măsurile cuprinse în decret referitoare la instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Starea de urgență este acel eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.

Problema este, însă, alta, iar populația ar trebui să știe că abia joi, la ora 12.00, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să își dea votul în plenul reunit pe decretul emis de Klaus Iohannis referitor la starea de urgență.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat, la România Tv, că decretul emis de Klaus Iohannis poate fi completat de parlamentari.

” În cazul în care vom respinge, dar, din punctul meu de vedere, nu există această posibilitate, atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare’, a explicat Ciolacu. Comisiile reunite de sănătate, juridice şi apărare vor face, marţi, raport comun în cazul documentului transmis de preşedinte Parlamentului, iar tot marţi Comisiile de buget şi pentru drepturile omului vor da avize acestuia”, a declarat Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *