DNA, protecție pentru primarul unui important oraș din România!

Iulian Iacobescu

Direcția Națională Anticorupție se dovedește, în unele situații, o adevărată binefacere pentru cei certați cu legea. O dovedește cazul primarului Nicolae Robu din Timișoara, pe care un raport devastator al Departament pentru lupta antifraudă-DLAF, aflat într-un dosar instrumentat de către procurorii anticorupție din Timișoara.

Concluziile raportului duc spre faptul că primarul a fost protejat timp de 6 ani de către DNA. În acest timp, dosarul anvelopării de blocuri a fost ținut la sertar.

În acest fel, nu i se puneau în pericol șansele lui Robu de a candida în 2016 și 2020.

Dacă Robu ar fi fost condamnat, risca o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare, dar și interzicerea unor drepturi, printre care cel de a putea fi ales.

În dosarul 98/P/2014, deschis la DNA, Structura Teritorială Timișoara, Administrația Robu este acuzată de comiterea mai multor infracțiuni pentru obținerea de fonduri europene necesare anvelopării câtorva zeci de blocuri din Timișoara. În concluziile raportului , inspectorii DLAF precizează că ”Unitatea Administrativ Teritorială- UAT, a Municipiului Timișoara, a obținut fonduri provenite din bugetul general al Uniunii Europene și din bugetul național, fără a îndeplini condițiile obligatorii de eligibilitate stipulate în Ghidul solicitantului, referitoare la prezentarea unor hotărâri ale Consiliului Local Timișoara de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și la respectarea prevederilor normative, interne și europene, privind achizițiile publice…Pentru a răspunde solicitărilor Autorității de Management și pentru a ascunde faptul că nu au respectat legislația în materia achizițiilor publice, reprezentanții beneficiarului, respectiv primarul Robu Nicolae, viceprimarul Dan Diaconu, directorul Direcției Tehnice Culiță Chiș, șeful Serviciului Energetic Ioan Zubașcu, având sprijinul consilierului Ana Georgiu și a numitului Bogdan Nemeș, asociat în firma DM Dezvoltare, încă din momentul depunerii cererii de finanțare, au întocmit și prezentat DOCUMENTE FALSE și/sau INEXACTE, activitate care a continuat pe perioada de evaluare a cererii, până la data semnării contractului de finanțare”, scrie cotidianul.ro.

Astfel, primarul Robu și viceprimarul Diaconu, primul, președintele în exercițiu al PNL Timiș, iar cel de-al doilea, președintele organizației municipale PNL, dar și restul persoanelor suspectate de comiterea unor infracțiuni, au trei, respectiv două capete de acuzare. Este vorba de fals intelectual (art.321,alin. 1, CP), fals în declarații( art.326,alin.1) și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unuor drepturi ,art. 18^1 din Legea 78/2000. Și celelate persoane implicate în dosarul anvelopării blocurilor din Timișoara sunt pasibile de pedepse cuprinse între șase luni și 7 ani de închisoare, dacă această cauză ar ajunge în instanța de judecată și care se va putea pronunța definitiv în ceea ce-i privește pe cei acuzați, scrie sursa citată.

Dosarul 98/P/2014 s-a aflat pe masa de lucru a procurorului arădean, Codrin Gavra, adus la DNA Timișoara prin strădaniile colegului său Lucian Dolcu, alt arădean, ca și Robu Nicolae, ajuns la Serviciul Teritorial TM. Gavra, care de-a lungul anilor a dat numeroase clasări dosarelor în care acuzat era primarul Robu, este acum procuror Șef adjunct la Structura Centrală a DNA. El a ținut dosarul în sertar timp de 5 ani și a refuzat, chiar, să primească de la cel care a formulat plângerea penală, documente care implicau și alte persoane în această cauză. Oricum implicarea lui Bogdan Nemeș, asociat la o firmă căreia primarul Robu i-a cerut sprijin, în scris, cu referire directă la anveloparea unor blocuri din Timișoara și despre care se bănuiește că ar avea ca și co-acționari din umbra unor servicii a fost trecut și el în raportul DLAF. Nemeș riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dosarul se află acum în instrumentarea unui alt procuror, al treilea, de la Serviciul Teritorial Timișoara al DNA. Ce-a făcut procurorul liberal Gavra a fost să țină pe loc dosarul ca nu-i pericliteze, cumva, lui Robu Nicolae, 65 de ani, realegerea în funcția de primar al Timișoarei la alegerile locale din 2016, dar și la cele din acest an. La o eventuală pedeapsă, Robu ar fi primit și interzicerea unor drepturi, adică cel de a alege și a fi ales, interdicția de a deține, o perioadă, funcții publice,etc.

Pe pagina sa de socializare, Nicolae Robu susține, însă, că este nevinovat.

Am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri cu fonduri europene. Așadar, calitatea de suspect, nu aceea de pus sub acuzare, cum intoxică unii. Ce pot spune e că nu am nici o neliniște în ceea ce mă privește, pentru că nu am făcut personal nicio ilegalitate și nici nu am cerut altora să facă, nici pe această speță, nici pe altele. Dimpotrivă(!), mereu le cer tuturor colaboratorilor să restecte cu sfințenie legea” , spune Robu.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *