Coronavirus. Ce înseamnă starea de urgență

Claudia Popa

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, aseară, că va decreta stare de urgență săptămâna viitoare, scopul fiind limitarea efectele pandemiei de COVID-19.

Ce înseamnă, însă, decretarea stării de urgență și cum va influența populația României această măsură?

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale.

Ea este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, dar și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

Președintele României solicită Parlamentului, în termen de cinci zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, încuviințarea măsurii adoptate.

Pe durata stării de urgență sunt interzise: a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război; b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante; c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional; d) restrângerea accesului liber la justiție, informează wikipedia.ro.

De asemenea, pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege, notează digisport.ro. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără limitarea sau chiar interzicerea totală a circulației mașinilor, efectuarea de razii, controale, percheziții, închiderea temporară a benzinăriilor, restaurantelor, cazinourilor și a altor localuri publice, suspendarea apariției sau difuzării unor emisiuni TV, raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate, exercitarea, în mod exclusiv, a dreptului de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau a marșurilor, emiterea de ordonanțe de urgență și de ordonanțe militare. Totodată, se poate interzice circulația feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *