Ciolacu: PSD va depune moțiune simplă împotriva celor 2 miniștri catastrofă ai Guvernului Orban

Iulian Iacobescu

Nu că nu ar fi toți miniștrii actualului guvern niște catastrofe, doar că aici e vorba de finanțele și pâinea țării.

Marcel Ciolacu, liderul interimar al Partidul Social Democrat a anunțat, după o ședință a conducerii formațiunii, că social democrații vor depune două moțiuni simple împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, și al Agriculturii, Adrian Oros.

În Parlament urmează să fie depuse două moțiuni simple, una la Camera Deputaților și una la Senat, împotriva ministrilor Cîțu și Oroș.

Facem precizarea că moțiunea împotriva ministrului Finanțelor are legătură cu siteul IMM Invest, în timp ce ministrului Agriculturii i se reproșează că nu a luat măsuri în ceea ce privește seceta și exportul de cereale.

”În ceea ce privește vestitul, celebrul site al domnului Cîțu, domnul Cîțu a transformat Ministerul Finanțelor într-o poștă. Site-ul și proiectul au fost copiate după IMM-Invest al PSD din 2017, le regăsiți în ordonanța de Guvern 110/2017. La fel cum domnul Orban a copiat programul de guvernare al PSD pe care l-a folosit în Parlament, același lucru l-a făcut și domnul Cîțu. Singura problemă e că l-a copiat prost. Nu a făcut o convenție cu băncile foarte clară, ca Ministerul de Finanțe să fie decidentul celor care accesează această platformă și acești bani. Aici vorbim de IMM-uri, de 60% din PIB și de 60% dintre angajații din România. Băncile vor hotărî cine va primi și cine nu va primi aceste credite, fără un accept prealabil din partea băncii, degeaba accesezi site-ul domnului Cîțu. Domnul Cîțu primește pe acest site anumite documente pe care le centralizează și le direcționează către bănci pentru analiză. Același lucru putea să-l facă și Poșta Română, puteau să trimită oamenii la Poștă aceste documente, să le centralizeze și să le trimită mai departe la bănci, nu trebuia folosit Ministerul Finanțelor. Este o abordare greșită”, a declarat Ciolacu.

Liderul interimar al PSD a subliniat că o altă problemă ridicată de colegii de partid a fost agricultura. Ciolacu a precizta că se știa foarte bine că urmează o secetă și că producția agricolă este compromisă în proporție de peste 50%, fapt recunoscut și de liberali.

”Vrem să știm de ce continuă să permită exportul de cereale, dacă știe că România se va confrunta cu o penurie, mai ales în contextul în care cel mai mare producător de grâne, respectiv Rusia, a interzis exportul. Vreau să realizați ce se va întâmpla cu prețul grâului sau cu prețul pâinii în următoarea perioadă. Care este cantitatea de cereale pe care România a exportat-o în perioada stării de urgență? Ce cantitate de cereale se află în acest moment în rezerva de stat și pentru cât timp ar ajunge populației? Din informațiile mele, este aceeași cantitate lăsată de PSD, prevăzută în normative, care ajunge pentru o lună de zile. Ținând cont de secetă și de starea de urgență și de pandemie, trebuia să modifice legea și să direcționeze către rezervele naționale bani cu care să achiziționeze grâne. Ne aflăm în a 44-a zi de la declanșarea stării de urgență. De ce nu au returnat niciun leu din acciza de motorină pentru trimestrul IV din 2019? De ce APIA nu a încheiat plata subvenției pe 2019 din bani europeni? De ce Guvernul a oprit programul PSD de refacere a sistemului de irigații prin care am reușit să creștem suprafața irigată cu aproape 1 milion de hectare în perioada 2016-2019 de la 300 de mii de hectare? De ce au blocat la CCR legea prin care producătorii agricoli afectați de secetă și-ar fi putut amâna ratele la bănci, astfel încât să dispună de lichiditate pentru refacerea culturilor și asigurarea hranei populației?”, a a mai declarat președintele PSD, referitor la moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=510853083125492&ref=watch_permalink

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *