Jurnalista Cătălina Porumbel: ”Sunt 3 direcții mari și late”

Claudia Popa

Cunoscuta jurnalistă de la Antena 3 arată Guvernului ceea ce ar trebui făcut pentru a evita dezastrul.

”Toate estimarile arata ca la 1 Mai vom aveam cel putin 1 milion de someri. Romania nu are alta sansa decat sa deschida si sa dezvolte rapid sectoarele care pot absorbi forta de munca si pot aduce valoare adaugata. Sunt 3 directii mari si late:
1. Deschiderea tuturor santierelor de autostrada in care constructorii romani sa fie principalii parteneri ai statului (nu inventam noi apa calda. Toate statele care au trecut prin criza au reusit sa treaca de ea prin programele de contructii. Si in Romania, programul Prima Casa a repornit motorul constructiilor in 2009. Acum somajul e la alta scara. E nevoie de santierele de autostrazi)
2. Agricultura ( trebuie facute programe similare celui facut de Petre Daea cu rosiile. Pamantul din partea de sud a Romaniei este cel mai fertil din Europa (dc nu credeti intrebati l pe Basescu de ce a cumparat ferma de la Nana). Putem exporta produse finite(nu materie bruta ca in prezent) si putem deveni unul dintre cei mai importanti jucatori din Europa in sectorul agricol. Chiar avem cu ce!
3. Sectorul energetic. ( trebuie regandita toata politica de redevente, statul trebuie sa redeschida mine, sa faca profitabile complexurile energetice, sa exportam energie)

Politicile de salvare a economiei nu trebuie realizate post pandemie, ci concomitent cu rezolvarea crizei de sanatate. Pentru ca, daca acum, autoritatile cred ca tin in case oamenii cu amenzi si restrictii, cand populatia nu va mai avea bani in buzunare, nimeni nu-i va mai putea tine in case pe cei care nu mai au ce sa manance. Daca nu cred, sa se uite la ce se ntampla acum in Italia”, a scris Cătălina Porumbel.

Reacția sa vine după ce Ziarul Financiar a informat că în luna ianuarie a acestui an erau circa 4,9 milioane de angajaţi în economie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la un şomaj de sub 4%. În februarie rata şomajului a fost de 3,9%, la acelaşi nivel din ianuarie, dar mai mare faţă de februarie 2019, când rata şomajului a fost de 3,8%.

De asemenea, potrivit zf.ro, Ministerul Muncii a anunţat în urmă cu câteva zile că până la 30 martie 2020 au fost suspendate aproape 500.000 de contracte de muncă ca urmare a crizei medicale şi a decretării stării de urgenţă. Cei mai afectaţi angajaţi sunt cei din industria prelucrătoare, unde circa 130.000 de persoane au contractele suspendate. În industria HoReCa, aproximativ 90.000 de contracte au fost suspendate, iar în sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, aproximativ 81.000 de contracte suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *