Afacerea ”Sparanghelul” devine pandemică

Orban îi livrează lui Merkel încă 40.000 de români

Condițiile contractuale oferite românilor sunt degradante. Românii sunt ținuți captivi și departe de nemți, de teama COVID-19

Iulian Iacobescu

Cunoscutul jurnalist de investigații Ovidiu Zară prezintă, pe pagina sa de Facebook, date tulburătoare care arată cât de gravă este situația românilor plecați, în plină pandemie de COVID-19, în Germania, la cules de sparanghel.

Zară arată, cu subiect și predicat, că românii sunt tratați ca niște sclavi în țara Angelei Merkel.

”Încă 40.000 de români vor pleca în Germania, în aprilie și mai, la cules de sparanghel, în baza acordului guvernamental încheiat de LuCOVID cu Merkel. Românii vor pleca de pe diverse aeroporturi românești cu avioane Eurowings și TUIfly special puse la dispoziție de nemți.

Bernhard Krüsken, secretarul general al Asociației Fermierilor Germani, susține că a fost organizată o rută de intrare a muncitorilor români care să îndeplinească cerințele controlului infecțiilor de #coronavirus.
Culmea este că presa germană nu are acces la rezultatele testării medicale superficiale facută românilor pe aeroport, jurnaliștilor comunicându-li-se doar că “toți românii sunt apți de muncă”, chit că mulți suferă de diverse afecțiuni, iar unii ar putea fi infectați cu COVID-19.

Ziceam într-o postare anterioară pe subiectul lucrătorilor agricoli care merg în Germania să lucreze ca sezonieri că românii sunt considerați sclavi.
Am primit înjurături …
Citiți acum și poate vă faceți o impresie în ce condiții robesc conaționalii noștri, ca urmare a unui acord defavorabil parafat de GuWernerul LUCOVID cu Merkel.

************

Deși fermierii nemți care au angajat români trebuie să respecte pe regulile impuse de autoritățile germane și de Institutul Robert Koch pe timpul pandemiei cu COVID-19, în sensul de caza doar câte doi muncitori într-o cameră și de a forma echipe mici, acest lucru nu se întâmplă!

Astfel, românii plecați la cules de sparanghel în Germania stau mai mulți în camere, iar echipele sunt formate din mai mulți muncitori, ceea ce face ca riscul infectării să fie unul ridicat. Cu toate acestea, autoritățile germane închid ochii!

Mai mult, drepturile și libertățile românilor plecați la muncă agricolă în Germania sunt foarte limitate, susține chiar un reprezentant al sindicatelor germane, citat de DW.com.

Acesta descrie condițiile de trai și spune că muncitorii români sunt practic prizonieri în barăcile unde sunt cazați.

Szabolcs Sepsi, din cadrul proiectului Faire Mobilität, a declarat pentru DW.com că muncitorii români nu au nicio putere de negociere cu angajatorii: „Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Nu au nici dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. Nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor”.

El susține că sunt cazuri în care nici plata muncitorilor nu se face cum trebuie, iar aceștia nu au cum să se apere: „Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, sunt încălcate foartevdes prevederile legale în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro/oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”.

Reprezentantul sindical descrie viața muncitorilor ca fiind o stare de carantină.
„Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt 《carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci》, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară.
Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania.
În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”.

Deși muncitorii sunt căutați în această perioadă și ar trebui să poată negocia drepturi avantajoase, lucrurile nu se întâmplă așa: „Până acum s-a tot zis că sezonierii sunt prost plătiți pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsește forța de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite în mod unilateral de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină”.

P.S. – Avioane cu muncitori români către Germania nu au plecat doar din Cluj, ci și din Sibiu, în data de 9 aprilie a.c.”, a scris Ovidiu Zară.

Încă 40.000 de români vor pleca în Germania, în aprilie și mai, la cules de sparanghel, în baza acordului guvernamental…

Publicată de Zara Ovidiu pe Miercuri, 15 aprilie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *