5 măsuri esențiale, inițiate de PSD în Parlament

PSD susține adoptarea, în regim de urgență, prin proiecte de lege, a măsurilor vitale pentru oameni în această perioadă de criză și izolare determinată de pandemia coronavirus.

Astfel, PSD a depus deja în Parlament următoarele proiecte de lege privind:

  1. Plafonarea prețurilor la medicamente și alimentele de bază din coșul zilnic. Adaosurile de producție și comerciale se limitează la maximum 10%.
  2. Amânarea plății facturilor la utilități – gaz, energie electrică, apă. Furnizorii nu percep penalități de întârziere. Plata restanțelor se va face eșalonat, în max. 12 luni, după ce viața revine la normal.
  3. Suspendarea plății ratelor la bănci, fără dobânzi și penalități. Rambursările vor reîncepe după data de 30 septembrie. Spre deosebire de varianta PNL, proiectul PSD stipulează clar că nu se vor aplica dobânzi sau penalități pentru ratele amânate.
  4. Plata, de către stat, a șomajului tehnic. Statul suportă 75% din salariul net pentru firmele afectate. Actuala formulă din OUG, dată de Guvernul Orban, este inaplicabilă din cauza birocrației și condiționalităților(obținerea certificatului de la Ministerul Economiei, dovada că cifra de afaceri a scăzut cu 25%, timp îndelungat, firma trebuie întâi să plătească și apoi să aștepte 30-60 de zile rambursarea).
  5. Amânarea obligațiilor de plată pentru companii. Se amână cu 3 luni plata CAS, a chiriei, se eșalonează fără dobânzi și penalități datoriile scadente.

Toate aceste măsuri au caracter imperativ. PSD le susține și promovează adoptarea ca proiecte de lege în Parlament, pentru că Guvernul PNL nu vrea/nu poate/întârzie adoptarea lor sau a unora cu caracter similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *